Le aliniem alfabetic și le explicăm pe toate!
Lumea țigărilor electronice de la A la V
V-am pregătit un mic dicționar explicativ, pentru a vă putea familiariza mai ușor cu cei mai uzuali termeni din lumea țigărilor electronice.
Căutați alte informații? Nu uitați să vizitați și Informații utile!
Termeni specifici țigărilor electronice, în ordine alfabetică
Analogice sau Țigări analogice, este termenul prin care utilizatorii de țigări electronice se referă la țigările clasice, convenționale.
Un atomizor, sau atomizator, este componenta consumabilă a țigării electronice care conține un element de încălzire (o rezistență) și care transformă (vaporizează) lichidul pentru țigara electronică în aburi inhalabili. Este alimentat de o baterie și disponibil în diferite variante. Corpul atomizorului dispune de o conexiune în partea inferioară, pentru a putea fi înfiletat pe baterie și de o deschidere în partea superioară, pentru conectarea cartușului cu lichid. Atomizatoarele clasice, cu cartușe cu vatelină sau cu cartușe tip rezervor nu sunt foarte folosite în prezent, fiind înlocuite de atomizatoarele transparente, cu rezervor inclus, denumite și clearomizoare.
O baterie, este sursa de alimentare a dispozitivului de vaporizare. Există numeroase modele de baterii, de diferite dimensiuni și capacități și cu diferite conexiuni pentru conectarea vaporizatorului. Bateriile pentru țigara electronică pot fi automate sau manuale. Cele mai uzuale baterii, tip eGo, sunt manuale, astfel, este necesară apăsarea unui buton pentru activarea bateriei, pe toată durata inhalării. Bateriile pot avea o tensiune liniară, în scădere, sau variabilă, în funcție de model. Capacitățile acumulatorilor încep de la 180 mAh, în cazul bateriilor mini, până la 2200 mAh, în cazul bateriilor eGo. Funcțiile standard ale bateriilor eGo includ protecțiile la scurt-circuit, supraîncărcare și descărcare și funcția de pornit/oprit prin apăsări succesive ale butonului de activare. Alte funcții opționale sunt cele de indicare a nivelului de încărcare a bateriei prin schimbarea culorii led-ului butonului de activare, funcția de încărcare passthrough, ecran LCD, contor de inhalări, funcția de indicare a tensiunii potrivite în funcție de vaporizatorul folosit sau posibilitatea de reglare a wattajului.
Un cartomizor sau cartomizator, este o variantă de vaporizator fără cartuș extern, ce include în interior un material absorbant în care se îmbibă lichidul. Denumirea este derivată din cuvintele cartuș și atomizor, fiind practic o variantă de atomizor cu cartuș încorporat. Cartomizoarele, foarte populare în urmă cu câțiva ani, nu mai sunt atât de folosite în ziua de azi, utilizatorii preferând clearomizoarele, datorită ușurinței mai mare de folosire și a posibilității de ale servisa.
Un cartuș, este un recipient din plastic, folosit pentru a alimenta atomizatorul cu lichid. Cele mai răspândite modele de cartușe erau cele „de picurare” , cartuțe umplute cu vatelină în interior, în care se imbiba lichidul, și cele tip rezervor, cartușe goale, practic mici rezervoare de lichid. Odată cu scăderea popularității atomizatoarelor, cartușele sunt folosite din ce în ce mai puțin.
Un clearomizor sau clearo, este un dispozitiv de vaporizare, alimentat de o baterie, folosit pentru a transforma lichidul în vapori inhalabili. Este, la ora actuală, cea mai folosită variantă de vaporizator. Există foarte multe modele de clearomizoare, de diferite capacități, dimensiuni, cu una sau mai multe rezistențe și cu diferite tipuri de muștiuce. Clearomizoarele includ o bază, cu conexiunea pentru conectarea la baterie, un ax central, pe care este conectată rezistența,și prin interiorul căruia trece și fluxul de aer, un corp, de obicei cu gradații, care este totodată și rezervorul de lichid și un muștiuc, în partea superioară, care poate fi încorporat sau detașabil. Numele de clearomizor provine din cuvintele clear (transparent) și atomizor (sau cartomizor). Cu toate că primele modele de clearomizoare erau transparente, acum există diferite modele, cu corpuri de diferite culori, sau chiar cu corpuri metalice, cu fereastră pentru vizionarea nivelului lichidului.
Cutoff, este un termen în engleză ce se referă la timpul după care bateria țigării electronice se „taie” (se oprește) pentru a evita supraîncălzirea atomizatorului, în timpul inhalării. Este în general cuprins între 5-10 secunde.
Dry Burn, este un termen în engleză ce tradus mot-a-mot înseamnă „ardere uscată” și se referă la operațiunea prin care un dispozitiv de vaporizare fără lichid este alimentat cu curent de la baterie, în scopul eliminării peliculei de zgură ce se formează în timp pe rezistență. Operațiunea nu trebuie să conducă la încălzirea excesivă a rezistenței astfel încât fiecare alimentare cu curent nu trebuie sa depășească 5 secunde. Această metodă este recomandată celor cu experiență în utilizarea țigărilor electronice.
Un încărcător, este dispozitivul folosit pentru reîncărcarea bateriei țigării electronice. Cele mai uzuale încărcătoare sunt cele USB, astfel, într-unul din capete se înfiletează bateria, iar la capătul opus încărcătorul dispune de o mufă USB. Încărcătoarele USB se pot conecta la orice conexiune USB, la un adaptor de priză, sau la un adaptor auto.
Kanthal, este denumirea comerciala a sârmei rezistive compusă din fier și aluminiu, cu proprietăți imbunătățite față de nichelină având o rezistență crescută în timp. Diametre uzuale: 0,15mm, 0,18mm, 0,20mm si 0,25mm.
Lichidul este consumabilul de bază al țigărilor electronice, fiind transformat de vaporizator în aburi inhalabili. Lichidul pentru țigara electronică este compus dintr-o bază la care se adaugă arome alimentare și opțional, nicotină.Cele mai uzuale baze ale lichidului pentru țigara electronică sunt amestec de apă cu propilen glicol(PG) și/sau glicerină vegetală(VG), în diferite proporții. Cele mai folosite baze sunt bazele PG, VG, sau un amestec, PG+VG. Tăria lichidului este dată de concentrația de nicotină,concentrație care este exprimată în miligrame de nicotină per mililitru. Cele mai uzuale concentrații sunt cuprinse între 0mg și 24mg, iar o catalogare rapidă a tăriilor ar fi: 24mg tărie ridicată, 18mg tărie medie, 12mg tărie scăzută, 6mg tărie ultra-scăzută și 0mg, tărie zero, lichid fără nicotină. Lichidul de reîncărcare pentru țigările electronice mai este denumit și e-lichid.
MOD, se referă la modificările sau îmbunătățirile aduse țigării electronice, sau țigări electronice complete, fabricate după specificații proprii. Mod-urile au apărut inițial în urma invențiilor și inovațiilor aduse de utilizatori entuziaști, dar, există și numeroase MOD-uri comerciale, atât copii economice cât și serii limitate, la prețuri exorbitante.
MOD-urile pot fi mecanice sau electronice, pot dispune de diferite funcții și capacități, de diferite dimensiuni și forme. În general MOD-urile funcționează cu baterii reîncărcabile, de diferite capacități și dispun de conexiune 510 sau de conexiuni proprii, speciale.
MOD-urile se pot referi la dispozitive cu voltaj/wattaj variabil, sau la diferite tipuri de vaporizatoare complet sau parțial servisabile, cu diferite setări și funcții ce pot fi reglate după dorința utilizatorului.
Nichelina este o sârmă rezistivă pe bază de nichel și crom, utilizată în dispozitivele de vaporizare pentru încălzirea lichidului și transformarea acestuia în vapori inhalabili. Nichelina este utilizată tot mai rar datorită performanțelor superioare ale sârmei rezistive Kanthal.
Passthrough sau usb pass este o funcție a anumitor baterii care permite încărcarea acestora în timp ce sunt folosite. Bateriile usb pass dispun de o conexiune specială sau mini/micro USB în partea inferioară, conexiune la care se conectează cablul de încărcare inclus cu bateria. Astfel, nu este necesară desfiletarea vaporizatorului pentru reîncărcarea bateriei, iar aceasta poate fi utilizată în timp ce se încarcă.
PG, bază PG, Propilen glicolul farmaceutic sau alimentar (E1520) este obținut din seminte de in, soia, rapiță, etc. în procesul de fabricare al uleiului. Este folosit pentru prepararea și diluarea aromelor alimentare.
Bazele PG pentru lichidul țigărilor electronice sunt foarte utlizate, printre proprietățile acestora numărându-se o tărie mai ridicată decât în cazul bazelor VG, o redare mai fidelă a aromelor și depunerea a mai puține reziduuri pe rezistențele vaporizatoarelor.
Rezistența este sârma de nichelină sau kanthal din dispozitivele de vaporizare, sârmă care se încălzește și duce la evaporarea lichidului și transformarea acestuia în vapori inhalabili. În limbaj uzual, utilizatorii de țigări electronice se referă la rezistență, sau la schimbarea rezistenței incluzând tot corpul acesteia, cu partea metalică, filet și fitile de alimentare, nu doar la sârmulița propriu-zisă.
Rezistența este măsurată în Ohmi.
TH sau Throat hit, este un termen în engleză ce tradus mot-a-mot ar însemna lovitură în gât și se referă la tăria resimțită atunci când se inhalează din țigara electronică.
TH-ul este influențat de mai mulți factori, cel mai important fiind conținutul de nicotină al lichidului, dar și tipul bazei lichidului, tipul vaporizatorului folosit, tensiunea bateriei, nivelul de uzură al rezistenței.
A vapa, eu vapez, ei vapează, reprezintă acțiunea de utilizare a unei țigări electronice, inhalarea vaporilor produși de dispozitivul de vaporizare.
Vaporizator, vaporizatoare, este termenul generic care desemnează dispozitivul folosit pentru a transforma lichdul țigării electronice în vapori inhalabili. Atomizatoarele, cartomizoarele și clearomizoare sunt exemple de vaporizatoare.
Vaporizator, vaporizatori, utilizatori ai țigării electronice, persoane care vapează, care inhalează aburii produși de țigara electronică.
VG, glicerina vegetală farmaceutica sau alimentară (E422) este obținută în procesul de fabricare al uleiului, din semințe de in, floarea soarelui, rapiță, etc. Baza pentru lichide cu glicerină vegetală este foarte răspândită, lichidele fabricate cu VG primind denumirea de lichide vegetale. Bazele VG duc la producerea unui volum mai mare de aburi, tăria este ceva mai scăzută comparativ cu bazele PG, aromele sunt mai estompate, iar gustul este mai dulceag.
VV, este prescurtarea termenului voltaj variabil, funcție oferită de anumite baterii și mod-uri. Bateriile VV oferă posibilitatea alegerii voltajului dorit, voltaj care este menținut până la descărcarea completă a bateriei. Bateriile VV sunt indicate atunci când se folosesc clearomizoare cu dublă rezistență sau rezistențe cu valori mari, ce necesită o tensiune mai ridicată.
VW, sau wattaj variabil. Anumite mod-uri și baterii, oferă, complementar funcției de selectare a voltajului și cea de alegere a wattajului. Alegând wattaj-ul dorit, bateria îl menține, atunci când se schimbă dispozitivul de vaporizare voltajul este reglat automat pentru a se menține același wattaj.