Țigările electronice, denumite și e-țigări reprezintă o alternativă la țigările clasice. Sunt dispozitive acționate de o baterie, care produc abur (vapori) care este inhalat în locul fumului de țigară. Orice țigară electronică este compusă din baterie și partea care produce aburul, denumită, in general, atomizor. Atomizorul conține una sau mai multe rezistențe, care, alimentate de baterie, se încălzesc, transformînd lichidul conținut în dispozitivul de vaporizare, în abur.
Există foarte multe modele de țigări electronice, de la modelele mini, modele mici, care se apropie de forma țigărilor convenționale, până la mod-uri de dimensiuni mari, comparabile cu cele ale unei lanterne, sau chiar box-moduri, cutii dreptunghiulare, care conțin de obicei acumulatori de mare capacitate și oferă o autonomie foarte ridicată. În general, cu cât țigara electronică este mai redusă ca dimensiuni, cu atât autonomia bateriei incluse este mai mică.
Țigările electronice se adresează fumătorilor, persoanelor majore, cu vârsta peste 18 ani. Nu se recomandă nefumătorilor! Țigara electronică încearcă să-i ofere fumătorului o alternativă viabilă, mult mai economică. O alternativă lipsită de fum, gudron și monoxid de carbon. Țigara electronică îi oferă fumătorului majoritatea senzațiilor tactile dar și chimice, specifice fumatului, înlocuind însă fumul, cu aburi de glicerină vegetală și/sau propilen-glicol.
Folosirea țigării electronice oferă și opțiunea de a folosi lichid fără nicotină, sau de a scădea treptat nivelul de nicotină conținut în lichid, până la zero, moment în care puteți renunța și la țigara electronică, alegând o viață complet lipsită de nicotină.
Nu este indicat să folosiți țigara electronică dacă nu ați fost și nu sunteți fumător. Țigara electronică nu este o jucărie, iar nicotina, indiferent de felul în care este introdusă în organism, este o otravă. Cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră de familie, înainte de a începe să utlizați țigara electronică!
Țigara electronică nu este o jucărie și este recomandată doar fumătorilor care doresc să renunțe la acest viciu. Totuși, există cazuri în care țigara electronică nu este recomandată. Țigara electronică este interzisă minorilor și nu este recomandată persoanelor sensibile la cofeină, persoanelor care suferă de boli cardiace, hipertensiune, angină, astm, diabet zaharat, epilepsie, boli cronice, mamelor care alăpteaza, femeilor insărcinate. Pentru a vă asigura, întrebați întotdeauna medicul de familie înainte de achiziționarea unei țigări electronice. Nu lăsați țigara electronică la îndemâna copiilor! Lichidul țigării electronice poate conține nicotină. Lichidul trebuie folosit doar cu țigara electronică. Nu înghițiți în nici un caz lichid pentru țigara electronică!
Țigările convenționale conțin peste 4000 de substanțe chimice diferite, dintre care putem aminti - arsenic, fenol, benzen, poloniu 210, acetonă, cianură, DDT (insecticid), naftalină, amoniac, butan, gudron, plumb, metanol, substanțe dăunătoare atât pentru fumător cât și pentru cei din jurul său. Lichidul țigării electronice conține o combinație de propilen-glicol și glicerină vegetală, arome alimentare și , opțional, nicotină. Vaporii țigării electronice nu lasă un miros urât, nu produc apariția petelor pe dinți, nici a nenumăratelor boli asociate cu fumatul convențional. Costurile lunare sunt mult mai reduse, cheltuielile scăzând, după investiția inițială, cu până la 80%.
Nu există, în momentul de față, suficiente studii pentru a da un răspuns 100% afirmativ, însă, numeroasele studii efectuate până în prezent indică faptul că toxicitatea țigării electronice mult mai redusă decât cea a țigărilor convenționale. Studiile arată că atunci când un fumător renunță la țigara convențională în favoarea celei electronice, riscurile pentru sănătate scad cu până la 99%, riscuri comparabile cu cele ale unui nefumător. În cei aproape zece ani de când țigara electronică a început să fie utilizată în masă, există nenumărați utilizatori care au obținut o calitate de viață mai bună, o viață fără gudron, monoxid de carbon, fum, mirosuri urâte și multe alte probleme de sănătate legate în mod direct de țigările clasice.
Nu. Acesta este un mit datorat unei declarații făcute de FDA în 2009, în urma unor studii. FDA a testat 18 cartușe ce conțineau lichid, provenit de la două companii diferite. Din cele 18 cartușe, într-unul singur, au fost găsite urme non-toxice de dietilenglicol (aproximativ 1%). Chiar dacă dietilenglicolul este un ingredient folosit ocazional în anticongelant, nu este un ingredient folosit în mod normal în lichidul țigărilor electronice și nu a mai fost descoperit în nici un alt studiu , în nici o altă mostră de e-lichid.
Baza lichidului pentru țigara electronică este, în general, propilen-glicolul, de obicei în combinație cu glicerina vegetală. Propilen glicolul este considerat o substanță sigură și chiar dacă este adăugat câteodată în anticongelant, este adăugat tocmai pentru a face anticongelantul mai puțin toxic și mai sigur pentru copii și animalele de casă. Propilen-glicolul este un ingredient comun, găsit în foarte multe alimente, cosmetice și chiar și în medicamente. De asemenea, este folosit în "mașinile de fum" folosite în cluburi și discoteci.
Imposibil. Acesta este un alt mit urban, o anti-reclamă fabricată din diferite interese contra țigării electronice. Pleurezia , denumită popular "apă la plămâni", reprezintă inflamarea pleurei, membrana alcătuită din două rânduri de țesuturi, care îmbracă fiecare plămân și pereții cavității toracice. Rolul pleurei este cel de a proteja plămânii. Pentru a respira fără dificultate, există o mică cantitate de lichid între cele două straturi ale pleurei. Dacă crește cantitatea de lichid, se formează o cavitate pleurală umplută cu apă, astfel încât plămânii și chiar și inima, nu mai pot să se miște normal, apărând dificultăți grave la respirat. Pleurezia apare cel mai des ca urmare a unei afecțiuni a plămânilor, cum ar fi o răceală netratată care duce la pneumonie, tuberculoza sau un abces. De asemenea boala poate fi cauzată de microbi, de rănire sau de prezența unei tumori. Aburul inhalat, atunci când se folosește țigara electronică, nu are cum să ajungă în interiorul pleurei, deci răspunsul este simplu. Nu, țigara electronică nu poate produce "apă la plămâni".
Nitrozaminele specifice produselor ce conțin tutun sunt cunoscute ca posibile cauzatoare de cancer, atunci când corpul este expus acestora pe o perioadă îndelungată și în cantități semnificative. Testele efectuate de FDA au descoperit urme de nitrozamine în lichidul pentru țigara electronică, însă, în cantități infime. Nivelul de nitrozamine conținut în lichidul țigării electronice este același cu cel conținut de produsele comercializate de farmacii pentru renunțarea la fumat, cum ar fi plasturii. Pentru a vă face o idee mai clară, nivelul de nitrozamine conținut de lichidul pentru țigara electronică este de 1300 de ori mai mic decât cel conținut de o țigară convențională "roșie". Astfel, putem spune, că țigările electronice sunt de cel puțin 1000 de ori mai puțin toxice, din această privință, față de țigările clasice.
Studiile efectuate până în prezent în ceea ce privește conținutul de chimicale și metale din lichidul țigărilor electronice au fost în general neconcludente dar au și arătat faptul că nivelul compușilor contaminanți detectați în lichidul țigărilor electronice este atât de scăzut încât este extrem de îndoielnic faptul că ar putea ridica vreodată cele mai mici probleme de sănătate. Cu siguranță, riscul implicat, este de mii de ori mai mic decât dacă s-ar continua folosirea țigărilor tradiționale. În realitate, simpla detectare a unor urme de chimicale nu înseamnă că automat, consumarea acelui produs ar ridica riscuri pentru sănătate. Consumăm și inspirăm zilnic chimicale care ar fi toxice doar în cantități mult mai ridicate.
Doctorul Igor Burstyn, de la Universitatea Drexel, a analizat chimicalele conținute atât in lichidul pentru țigara electronică cît și în vaporii produși și a concluzionat că elementele potenial periculoase conținute în lichid sau vapori sunt mult sub nivelele care ar ridica cel mai mic risc pentru sănătate.
Există în prezent, peste 60 de studii independente care arată în mod clar că beneficiile obținute din renunțarea la fumat și înlocuirea țigărilor clasice cu țigara electronică prezintă infinit mai multe avantaje asupra stării generale de sănătate decât riscuri potențiale.
Din păcate putem doar bănui răspunsul la această întrebare. Este un lucru bine știut faptul că există foarte multe interese împotriva comercializării la scară largă a țigărilor electronice. Marii producători de tutun pierd mulți bani la fiecare fumător care renunță la țigări în favoarea țigărilor electronice. Marile companii farmaceutice nu agreează faptul că foștii fumători aleg țigara electronică în locul diferitelor metode de renunțare la fumat comercializate în farmacii, metode pentru care s-au investit sute de milioane de dolari pentru cercetare și dezvoltare. Există de asemenea o parte a lumii medicale care este împotriva a tot ceea ce nu înseamnă renunțarea totală la tot ceea ce are legătură cu produsele din tutun sau produse ce conțin nicotină. Deși este clar că renunțarea totală la fumat, în orice formă, este cea mai sănătoasă alegere, există o mare parte de fumători care nu pot sau nu vor să renunțe fără un înlocuitor sau fără un mijloc de ajutor.
Pentru mai multe informații științifice, istoria țigărilor electronice, rezultate ale diferitelor teste și analize, rapoarte de laborator, studii, documente legale, precum și multe alte informați interesante puteți vizita secțiunea dedicată analizei țigărilor electronice de pe site-ul CASAA (Consumer Advocates for Smokefree Alternatives Association). Toate informațiile prezentate pe aceasta pagină sunt în limba engleză.