Orice țigară electronică este compusă din baterie și dispozitivul de vaporizare, atomizatorul. Atomizatorul, care poate fi de foarte multe feluri (atomizator clasic cu picurare, atomizator tank, cartomizor, clearomizor, atomizator servisabil, etc.), conține un element de încălzire, o rezistență (sau mai multe), care, alimentată fiind de baterie, se încălzește, evaporând lichidul, transformându-l astfel în aburi (vapori), aburi ce sunt inhalați, înlocuind fumul țigării clasice.
Ca orice dispozitiv alimentat de o baterie, pentru folosirea țigării electronice veți avea nevoie și de un încărcător. Cele mai răspândite încărcătoare sunt compuse dintr-un încărcător USB, în care se înfiletează bateria, atunci când se pune la încărcat și, opțional, un adaptor de priză, pentru a putea reîncărca bateria și la priză, nu doar la un port USB.
Deci, atunci când alegeți o țigară electronică, este important să alegeți o baterie care să vă ofere o autonomie suficientă, în funcție de cât de mult obișnuiați să fumați, un dispozitiv de vaporizare care să vă satisfacă în ceea ce privește tăria, aroma, dar și autonomia de lichid și un încărcător compatibil cu bateria aleasă.
Atunci când achiziționați țigara electronică, puteți opta pentru alegerea unui set complet sau puteți achiziționa separat, componentele care compun țigara electronică și încărcătoarele aferente.
Seturile conțin tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă iniția în lumea țigărilor electronice. Una sau două țigări electronice complete (baterie+atomizator), un încărcător complet (încărcător USB + adaptor de priză) și, în mod normal, o tabacheră tip penar, pentru păstrarea țigării electronice.
Dacă nu doriți să rămâneți „în pană” atunci când bateria se încarcă, dacă fumați foarte mult sau dacă doriți să împărțiți setul cu o altă persoană, este indicat să achiziționați un set Duo, un set cu două țigări electronice complete. În cazul în care nu fumați foarte mult, sau doriți să vă inițiați în lumea țigărilor electronice cu o cheltuială cât mai mică, puteți alege un set UNO, cu o singură țigară electronică.
În ultima perioadă, sunt din ce în ce mai populare seturile premium, la care bateria clasică este înlocuită cu un mod electronic, cu numeroase setări și moduri de funcționare, iar clearomizoarele clasice sunt înlocuite cu clearomizoare din noua generație, ce funcționează cu o gamă largă de rezistențe (ohm-sub-ohm, kanthal, nichel, titan, ss, etc.). Se utilizează din ce în ce mai mult rezistențele cu valori mici, sub-ohm, ce oferă o tărie foarte ridicată, precum și o producție masivă de aburi. De asemenea, majoritatea noilor modele de moduri dispun și de funcția de control al temperaturii, putându-se astfel utiliza rezistențe din diferite materiale, cum ar fi Nichel, Titan sau SS, nu doar clasicele rezistențe cu fir din Kanthal, utilizate în modul Power (VW). Pentru mai multe informații privind modurile electronice accesați secțiunea Ce baterie aleg ?, iar pentru informații suplimentare privind clearomizoarele premium, secțiunea Ce clearomizor? .
Pentru a afla mai multe informații despre fiecare componentă în parte, pentru a știi ce set vi se potrivește sau ce să alegeți, în cazul în care doriți să achiziționați separat componentele vă rugăm să folosiți selectoarele din partea superioară a paginii.
Există foarte multe modele și tipuri de baterii, de la bateriile mini, cu capacități mici, ale primelor modele de țigări electronice apărute pe piață, până la moduri, cu baterii reîncărcabile, de diferite dimensiuni, sau chiar și box-moduri, cutii dreptunghiulare, cu autonomie ridicată și meniuri complexe.
Noi vom vorbi atât despre cele mai răspândite și uzuale baterii – Bateriile tip eGo , cât și despre modurile electronice, tot mai populare în ultima perioadă.
BATERII TIP EGO
Există o foarte mare varietate de baterii eGo, de diferite dimensiuni și capacități, cu diferite componente electronice și caracteristici, fabricate de o sumedenie de producători. Atunci când spunem că o baterie este tip eGo, ne referim la conexiunea bateriei, conexiunea superioară, unde se înfiletează dispozitivul de vaporizare, și totodată, conexiunea care se înfiletează în încărcător, pentru reîncărcarea bateriei. În general, toate bateriile eGo, dispun de o conexiune eGo/510, adică un filet cu diametru mai mic, interior (510) și un filet cu diametru mai mare, exterior, conexiunea eGo. Astfel, aceste baterii sunt compatibile atât cu dispozitivele de vaporizare ce dispun de conexiune 510, cât și cu cele ce dispun de conexiune eGo, practic, cu marea majoritate a dispozitivelor de vaporizare de pe piață.
Există baterii eGo automate și manuale. Bateriile automate nu dispun de un buton de activare, acestea activându-se în momentul inhalării și întrerupând curentul atunci cănd nu se mai inhalează. Datorită fiabilității mai scăzute, bateriile eGo automate nu sunt foarte răspândite, cele mai populare și solide modele fiind cele manuale. Bateriile eGo manuale dispun de un buton de activare,cu led, care se apasă imediat înainte de a inhala din țigară și se menține apăsat pe durata inhalării.
Toate bateriile eGo comercializate pe vaporium.ro sunt baterii eGo manuale.
Datorită fiabilității ridicate și a prețului economic, bateriile eGo reprezintă, practic, standardul pentru care sunt fabricate majoritatea dispozitivelor de vaporizare (atomizatoare, clearomizoare, cartomizoare) de pe piață.
Cu cât acumulatorul inclus în baterie are o capacitate mai mare, cu atât autonomia bateriei va fi mai ridicată, iar durata de viață a bateriei va crește, ciclurile de încărcare a bateriei făcându-se la o distanță mai mare în timp.
În mod normal, cu cât bateria are o capacitate mai mare, cu atât dimensiunile acesteia vor fi mai mari, însă, nu neapărat în lungime. De exemplu, o baterie clasică eGo cu capacitatea de 1100 mAh este mai lungă decât o baterie eGo de 1300 mAh, însă mai subțire. De asemenea diferitele componente electronice extra, cum ar fi încărcarea usb pass prin partea inferioară, display LCD, contor de fumuri, voltaj variabil, pot rezulta în dimensiuni mai mari ale bateriei. De exemplu, o baterie Sailebao eGo-V de 650 mAh, are aceeași lungime cu o baterie eGo clasică de 1100 mAh, datorită părții electronice mult mai mari, bateria eGo-V dispunând de încărcare pass USB, display LCD și butoane pentru selectarea voltajului dorit.
În afară de capacitatea bateriei, un alt factor important este voltajul în sarcină. Cu cât voltajul este mai ridicat, cu atât cantitatea de vapori produsă și tăria resimțită sunt mai mari, totul depinzând însă și de tipul vaporizatorului folosit. În funcție de ohmii rezistenței vaporizatorului, există un voltaj maxim recomandat, o încălzire excesivă a filamentului rezistenței ducând la gust de ars, sau chiar la defectarea acesteia.. Cu cât rezistența vaporizatorului are mai mulți ohmi, cu atât plaja de voltaj acceptată este mai mare. De asemenea, este important dacă vaporizatorul dispune de una sau mai multe rezistențe, mai multe rezistențe necesitând un voltaj mai ridicat, pentru o funcționare corectă.
Bateriile eGo se împart în mai multe categorii, astfel :
1. Baterii eGo clasice, cu voltaj liniar sau în scădere
Bateriile eGo clasice cele mai răspândite dispun de acumulatori cu capacități cuprinse între 650 mAh și 2200 mAh. Există și variante eGo mini, de 300 sau 450 mAh, dar acestea sunt mai puțin răspândite. Vă recomandăm să alegeți o baterie cu o capacitate de minim 650 mAh, pentru a dispune de o autonomie acceptabilă.
Bateriile eGo clasice nu au funcții electronice extra, conțin doar o parte electronică ce reglează voltajul oferit de baterie în sarcină, parte electronică ce oferă și protecție la scurt-circuit, supra-încărcare sau descărcare completă. Toate bateriile eGo clasice dispun și de funcția de oprit/pornit, prin apăsarea repetată,rapidă, a butonului de activare, într-un interval de 3 secunde, iar la unele baterii eGo clasice, partea electronică oferă și funcția de indicare a nivelului de încărcare al bateriei, prin schimbarea culorii ledului butonului de activare, astfel, când acumulatorul va fi încărcat la peste 60%, led-ul va avea o culoare, între 60 și 30% altă culoare și sub 30% o culoare diferită, de obicei roșu sau galben, culoare ce indică descărcarea iminentă a bateriei și necesitatea reîncărcării acesteia.
Voltajul oferit de bateriile eGo clasice, poate fi, în funcție de modulul electronic folosit, linear sau în scădere.
Bateriile cu voltaj linear, sau limitat, funcționează de obicei la 3,6-3,7 V, oferind aceeași senzație, aceeași tărie, indiferent de nivelul de încărcare, deoarece voltajul nu se modifică.
Bateriile cu voltaj în scădere, atunci când sunt complet încărcate, oferă un voltaj în sarcină de până la 4,2v, acesta scăzând, treptat, în timp ce bateria se descarcă. Astfel, bateriile cu voltaj în scădere oferă o tărie mai ridicată atunci când bateria este încărcată complet, însă, cu cât bateria se descarcă, voltajul scade.
Majoritatea bateriilor eGo clasice de pe piață oferă voltaj linear. În descrierea bateriilor, pe vaporium.ro, vei vedea întotdeauna, specificat, tipul de voltaj al bateriei.
Alegerea bateriei potrivite o puteți face în funcție de dimensiuni și capacitate. Dacă doriți o baterie cu o autonomie cât mai ridicată și nu vă deranjează dimensiunile mai mari, atunci alegeți o baterie cu o capacitate cât mai mare. Dacă autonomia nu este atât de importantă și contează mai mult ca bateria să aibă dimensiuni mai reduse, alegeți o baterie cu o capacitate mai mică.
Foarte aproximativ, ca număr de inhalări, folosind un clearomizor standard, cu o singură rezistență, o baterie complet încărcată, de 650 mAh vă oferă o autonomie echivalentă cu 18 țigări, o baterie de 1100 cu 35 de țigări, una de 1300 cu peste 40 de țigări iar o baterie de 2200 mAh, cu peste 60 de țigări.
Bateriile eGo clasice sunt ideale atunci când folosiți un clearomizor simplu, cu o singură rezistență , de valoare scăzută (1,5-2.2 Ohm), cum ar fi clearomizorul CE5 Sailebao, sau clearomizorul Kanger T2, iar alegând o baterie eGo clasică cu capacitate mare, vă asigurați o autonomie ridicată.
2. Baterii eGo cu usb Passthrough
Bateriile eGo cu usb pass, pot fi , la fel ca bateriile eGo clasice, de diferite capacități, forme și dimensiuni.
Ceea ce diferențiază bateriile cu usb pass de cele clasice, este prezența în partea inferioară a bateriei, a unei conexiuni USB, ce permite încărcarea bateriei în timpul folosirii țigării electronice. Conexiunea USB poate fi de mai multe tipuri, mini-usb, micro-usb, etc. , insă toate funcționează după același principiu.
Toate bateriile eGo USB Pass includ un cablu de alimentare, cablu compatibil cu conexiunea inferioară a bateriei.
Avantajul principal al bateriilor USB pass este faptul că atunci când bateria este descărcată, nu este necesară desfiletarea dispozitivului de vaporizare și înfiletarea conexiunii eGo a bateriei în încărcător, ci doar conectarea cablului usb inclus în partea inferioară a bateriei, acestea putând folosindu-se în continuare, în timp ce se încarcă.
Bateriile eGo USB pass pot dispune de electronică clasică, liniară sau în scădere, dar există și variante de baterii eGo, cu voltaj variabil, care dispun și de încărcare USB pass, cum ar fi seria eGo-V, produsă de Sailebao (Green Vaper), sau bateriile iTaste, produse de Innokin.
Dacă utilizați țigara electronică mult timp la birou, sau în mașină și dispuneți de o conexiune USB, atunci bateriile cu USB pass pot fi alegerea potrivită pentru dumneavoastră. Cât timp utilizați bateria în apropierea sursei de curent, puteți lăsa cablul usb conectat, astfel bateria se va menține încărcată.
3. Baterii eGo cu voltaj variabil sau cu voltaj/wattaj variabil
Bateriile eGo cu voltaj variabil, oferă, față de bateriile eGo clasice, posibilitatea alegerii voltajului dorit, în funcție de dispozitivul de vaporizare folosit. Voltajul variabil este foarte folositor atunci când folosiți diferite dispozitive de vaporizare, cu rezistențe diferite, sau cu rezistențe cu mai mulți Ohmi, putând astfel întotdeauna alege voltajul potrivit. De asemenea, dacă folosiți clearomizoare dual-coil, cu două rezistențe, sunt indicate bateriile cu voltaj variabil, aceste clearomizoare necesitând un voltaj mai ridicat.
Modificând voltajul, modificați automat și tăria , cantitatea de vapori produsă și într-o oarecare măsură, chiar și aroma. Ridicând voltajul, puteți folosi un lichid cu o concentrație mai scăzută de nicotină și obține aceeași senzație pe care o obțineți pe o baterie clasică, cu un lichid cu o concentrație mai mare de nicotină.
Rețineți faptul că voltajul potrivit este limitat întotdeauna de tipul clearomizorului folosit, de ohmii rezistenței acestuia. Dacă ridicați prea mult voltajul rezistența se poate supraîncălzi, apărând gustul de ars, sau ducând chiar la defectarea rezistenței.
Este recomandat să începeți întotdeauna cu un voltaj mai scăzut, ridicându-l treptat, până când sunteți satisfăcut de rezultat. Dacă, ridicând voltajul, simțiți gust de ars, înseamnă că ați depășit voltajul recomandat pentru rezistența folosită, și este indicat să-l coborâți, până când gustul de ars dispare.
În general, în cazul bateriilor eGo, se poate selecta un voltaj cuprins între 3 și 6 volți. Cele mai răspândite baterii eGo cu voltaj variabil oferă posibilitatea alegerii voltajului din o plajă cuprinsă între 3,2 și 4,8 V.
Bateriile eGo cu voltaj variabil, tip Twist, Spinner, Aspire CF sau Evalse, dispun de un selector în partea inferioară a bateriei, un disc care se rotește pentru a alege voltajul dorit, între 3,2 și 4,8V. Capacitățile acestor baterii sunt cuprinse între 900 și 2200 mAh. Cele mai noi modele sunt bateriile eGo II Twist GreenSound, cu capacitatea de 2200 mAh.
Cu cât folosiți bateria setată oe un voltaj mai ridicat, cu atât aceasta se va descărca mai rapid, astfel, este recomdat, dacă doriți să folosiți voltaje mai mare, să alegeți o baterie cu o capacitate cât mai ridicată, pentru a dispune de o autonomie suficientă.
Există și baterii eGo, cu voltaj variabil, cum ar fi bateriile din seria eGo-V Sailebao, sau bateriile iTaste Innokin, care dispun de un ecran LCD, pe care este afișat voltajul curent și nivelul bateriei, precum și de două butoane suplimentare (+ și -), utilizate pentru alegerea voltajului dorit. Bateriile din seria eGo-V dispun de asemenea, de încărcare USB pass. Capacitatea bateriilor eGo-V Sailebao este de 650mAh (eGo-V V1) și 1300 mAh (eGo-V V4).
Unele baterii cu voltaj variabil pot dispune și de funcția de alegere a wattajului. Atunci când utilizatorul stabilește wattajul dorit, bateria își modifică automat voltajul, în cazul în care se folosesc diferite clearomizoare, cu rezistențe de diferite valori, pentru ca wattajul să rămână neschimbat. Bateriile eGo-V V3 ți bateriile Innokin iTaste V4, dispun și de funcția de wattaj variabil.
Bateriile eGo cu voltaj/wattaj variabil sunt ideale pentru cei ce folosesc diferite tipuri de clearomizoare, cu rezistențe de diferite valori, sau clearomizoare cu dublă rezistență. Posibilitatea de a modifica voltajul oferă un control suplimentar asupra funcționării țigării electronice, putându-se modifica, după preferințe, tăria, cantitatea de vapori și chiar și aroma.
Marea varietate de modele a bateriilor tip eGo asigură posibilitatea alegerii modelului potrivit, pentru fiecare, în funcție de preferințe sau de modelul de vaporizator folosit. Bateriile eGo oferă, la un preț economic, tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă putea bucura de o țigară electronică de calitate, ce poate înlocui cu succes țigările clasice.
MODURI ELECTRONICE
Dacă acum câțiva ani modurile electronice erau utilizate doar de utilizatorii avansați, în ultima perioadă acestea au devenit tot mai populare, cu meniuri din ce în ce mai intuitive. Marea majoritate a producătorilor consacrați au lansat pe piață numeroase modele de moduri electronice, la prețuri tot mai economice, adresându-se astfel publicului larg.
1 – Baterii cu capabilități sub-ohm
Deși nu sunt moduri electronice, în adevăratul sens al cuvântului, bateriile sub-ohm dispun de o electronică ce permite utilizarea rezistențelor sub-ohm (cu valori mai mici de 1 ohm). Astfel, cu aceste baterii se pot utiliza noile clearomizoare premium, clearomizoare ce nu funcționează pe bateriile clasice eGo, datorită limitărilor electronicii clasice. În funcție de electronica bateriilor sub-ohm, se pot utiliza anumite rezistențe. Fiecare baterie include în specificații rezistența minimă compatibilă. În general, cu cât o rezistență are o valoare mai scăzută, în ohmi, cu atât aceasta se va putea utiliza la wataje mai înalte, se va încinge mai tare, producând mai mulți aburi și redând o tărie mai ridicată. În general, electronica bateriilor clasice, tip eGo, este limitată la 1.2 ohmi, sau la 1 ohm, aceasta însemnând că nu se vor putea utiliza rezistențe cu valori mai mici decât cele menționate. În cazul bateriilor sub-ohm, anumite modele funcționează chiar și cu rezistențe de 0.1 ohmi, în timp ce altele sunt limitate la 0.5 sau mai mult. Cu cât rezistența are o valoare mai scăzută, cu atât producția de aburi și tăria vor fi mai ridicate, dar, totodată, va crește consumul de curent și de lichid.
Există, de asemena, seturi tip all-in-one, gen Joyetech AIO sau eVod PRO, ce includ baterii sub-ohm dar și clearomizoare, cu rezervor încorporat. Avantajul oferit de aceste seturi este legat de ușurința în utilizare dar și de prețul economic, iar principalul dezavantaj constă în faptul că pe aceste dispozitive nu se pot utiliza alte tipuri de clearomizoare, în afara celor încorporate.
Bateriile sub-ohm sunt o opțiune interesantă pentru utilizatorii ce doresc să utilizeze clearomizoare cu rezistențe mai mici de 1 ohm, dar preferă o țigară electronică cu formă clasică, cilindrică, sau un dispozitive de dimensiuni mai reduse și, totodată, mai economic.
2 – Moduri electronice VW/VT
Modurile electronice sunt dispozitive de diferite forme și mărimi, ce-i oferă utilizatorului posibilitatea de a alege diferite voltaje/wataje de funcționare, sau diferite moduri de funcționare, în funcție de rezistența utilizată. Un mod electronic oferă mai mult control asupra stilului de vapat, putând fi alese setările în funcție de preferințe. Modurile electronice au în general o formă rectangulară, iar marea majoritate a modurilor din noua generație dispun de o conexiune micro-usb, pentru reîncărcare (la unele modele și pentru actualizarea versiunii de software), de un ecran OLED sau LCD și de mai multe butoane de reglaj. Dacă acum câțiva ani, indiferent de modelul ales, se putea alege doar voltajul sau watajul curent, la dispozitivele din noua generație se pot alege diferite moduri de funcționare, în funcție de tipul rezistenței utilizate.
Astfel, noile dispozitive oferă, în afară de setările clasice de wataj (modul Power), funcția de control al temperaturii, alegându-se, practic, temperatura la care se va încinge rezistența și nu watajul de funcționare, acesta fiind variabil, setat automat de modul electronic. Pentru a funcționa modul de control al temperaturii, rezistența utilizată nu trebuie să aibă firul din clasicul Kanthal, sau Clapton ci din material sensibil la variațiile de temperatură, cu ar fi nichelul, titanul sau ss316. De asemenea, în afară de modul clasic, Power, si moduri prestate de control al temperaturii, noile dispozitive electronice oferă și modul de utilizare Bypass (curent direct de la baterie, similar cu un mod mecanic), dar și modul TCR, un mod în care se setează manual coeficientul de temperatură al firului utilizat, putându-se astfel utiliza orice tip de rezistențe, sau ajusta setările deja existente.
O clasificare generală a modurilor de funcționare, în funcție de rezistența folosită :
- VW – wataj variabil, pentru utilizarea cu rezistențe kanthal (Clapton) sau SS
- VTTi – controlul temperaturii, pentru rezistențe cu fir din Titan
- VTNi – controlul temperaturii, pentru rezistențe cu fir din Nichel
- VT-SS316 – controlul temperaturii, pentru rezistențe cu fir SS 316
- VT-TCR – controlul temperaturii, cu setare manuală a coeficientului de temperatură, pentru tipuri de rezistențe pentru care nu există presetare.
În modul de control al temperaturii, plaja de temperatura este în general cuprinsă între 100°C și 315°C. Watajul nu se poate seta manual, în modul de control al temperaturii, acesta fiind reglat automat de mod, în funcție de temperatura aleasă. Este important ca atunci când se utilizează rezistențe în modul de control al temperaturii, să se blocheze, la rece, valoarea acestora.
Modurile electronice pot dispune de un acumulator încorporat, ce nu poate fi înlocuit, sau de un acumulator extern, cele mai uzuale fiind bateriile tip 18650. Avantajul oferit de modurile cu acumulator extern este faptul că după o anumită perioadă de timp, atunci când autonomia bateriei scade simțitor, aceasta se poate înlocui cu una nouă, la un preț economic. Modurile cu acumulator extern oferă un sistem extrem de facil de înlocuire a bateriei. Există moduri electronice ce funcționează cu unul, doi sau chiar trei acumulatori tip 18650.
La fel ca în cazul bateriilor sub-ohm, rezistența minimă ce se poate utiliza depinde de electronica modului. Marea majoritate a modurilor din noua generație se pot utiliza cu rezistențe de până la minim 0.1 ohmi, sau chiar mai mici.
Conexiunea standard a modurilor electronice este cea 510, prezentă și în cazul bateriilor clasice eGo (filetul interior) și în cazul bateriilor sub-ohm. Astfel, pe modurile electronice se pot utiliza toate modelele de clearomizoare cu conexiune 510, dar și clearomizoarele clasice, tip eGo, prin intermediul unui adaptor 510-eGo.
3 – Moduri electronice cu atomizor încorporat
Precum în cazul seturilor sub-ohm, există diferite modele de moduri electronice tip all-in-one, cu atomizor încorporat. Avantajul oferit de aceste moduri este cel al unei utilizări mai facile și a unor dimensiuni mai compacte. Cele mai reprezentative modele de acest gen sunt seturile eGrip 2 Joyetech sau Cuboid Mini. Unele modele de moduri cu atomizor încorporat dispun de acumulator intern, altele de acumulator extern, tip 18650. De asemenea, există anumite modele, precum eGrip 2, ce oferă posibilitatea utilizării unui adaptor pentru conectarea unui atomizor extern, utilizatorul nefiind astfel limitat la atomizorul încorporat.
Modurile electronice sunt o opțiune foarte interesantă, atât pentru utilizatorii avansați cât și pentru începători, oferind posibilitatea utilizării unei game largi de rezistențe și dispozitive de vaporizare. De asemenea, un mod electronic poate fi setat pentru a se potrivi pefect stilului de vapat al utilizatorului, în funcție de preferințele acestuia.
De-a lungul timpului au apărut foarte multe modele de dispozitive de vaporizare, sau vaporizatoare, compatibile cu bateriile eGo. Atomizatoare cu picurare, atomizatoare cu rezervor, cartomizoare, clearomizoare, toate cu conexiune eGo sau 510.
Cele mai populare vaporizatoare ale momentului sunt clearomizoarele. Denumirea este o combinație dintre cuvântul „clear” (transparent) și „atomizor”, rezultând astfel, „clearomizor” – un atomizor transparent.
Deși primele modele de clearomizoare erau transparente, în momentul de față există clearomizoare de diferite culori sau clearomizoare metalice cu fereastră, pentru vizionarea nivelului lichidului.
Toate modelele de clearomizoare dispun de un rezervor pentru lichid, de una sau mai multe rezistențe, rezistențe ce pot fi situate în partea inferioară sau superioară a clearomizorului și de un muștiuc detașabil sau încorporat. Astfel, clearomizoarele pot fi cu rezistență superioară sau inferioară, cu rezistență simplă sau dublă, cu diferite capacități ale rezervorului de lichid și cu diferite tipuri de muștiuce.
Primele modele de clearomizoare apărute erau de unică folosință. În momentul în care rezistența se ardea, sau se acoperea de reziduuri și nu mai funcționa în parametrii optimi, nu era posibilă înlocuirea acesteia, fiind necesară achiziționarea unui cleromizor nou.
Majoritatea modelelor de clearomizoare actuale sunt servisabile. În cazul clearomizoarelor servisabile, atunci când acestea nu mai funcționează corect, se înlocuiește doar rezistența, costurile lunare fiind astfel mult mai scăzute.
Atunci când alegeți un model de clearomizor, următoarele caracteristici sunt importante:
1. Capacitatea
Capacitatea rezervorului inclus în clearomizor este cuprinsă, de obicei, între 1ml și 3ml. Cu cât rezervorul este mai mare, cu atât autonomia de lichid este mai ridicată, iar clearomizorul trebuie umplut mai rar. Aproximativ, ca numâr de inhalări, o capacitate de 1,6ml este echivalentă unui pachet de țigări.
2. Tipul rezistenței
- Plasarea rezistenței în interiorul clearomizorului (superioară sau inferioară)
Rezistențele superioare, situate în partea de sus a clearomizorului, dispun, de obicei, de fitile de fitile lungi, pentru o alimentare mai corectă. Rezistențele superioare produc un abur mai cald, mai asemănător ca percepție cu fumul țigării. Există rezistențe din noua generație, superioare, ce nu dispun de fitile externe.
Rezistențele inferioare, situate în partea de jos a clearomizorului, dispun de fitile scurte, sau de fitile interne, fitilele lungi nefiind necesare dat fiind faptul că rezistența se află întotdeauna în lichid. Rezistențele inferioare oferă, în general, o aromă mai puternică și un abur mai rece.
- Valoarea rezistenței (0.15Ω – 2.5Ω – plaja uzuală)
În mare, rezistențele se pot clasifica în rezistențe sub-ohm și rezistențe cu valori mai mari de 1 ohm. Clearomizoarele clasice, tip eGo, includ rezistențe cu valori mai mari de 1 ohm, compatibile cu electronica bateriilor eGo.
Noile rezistențe, compatibile cu clearomizoarele premium, din noua generație, sunt rezistențe sub-ohm, cu valori mici, ce se încing mai puternic, funcționează la wataje mai înalte, produc mai mult abur și redau o tărie mai ridicată. Rezistențele sub-ohm se pot utiliza doar cu moduri electronice și cu baterii sub-ohm.
- Tip fitile alimentare (silica, bumbac, ceramice)
O altă clasificare a rezistențelor poate fi făcută după materialul din care sunt construite fitilele de alimentare, externe sau interne. Rezistențele clasice, tip eGo, conțin în general fitile din silica, în timp ce rezistențele din noua generație dispun de fitile de alimentare din bumbac organic. De asemenea, există rezistențe cu nucleu ceramic, în care este sinterizat firul rezistenței. Nucleul ceramic este învelit într-un strat de bumbac organic, cu rol de barieră. În cazul rezistențelor cu bumbac organic este foarte importantă îmbibarea în prealabil, înaintea utilizării, a bumbacului din interior, pentru a evita arderea acestuia. De asemenea, operațiunea de dry-burn nu se recomandă în cazul acestor rezistențe.
- Construcția rezistenței – orizontală sau verticală
Există numeroase modele de rezistențe, cu construcție verticală sau orizontață. Construcția se referă la modul în care este aliniată firul, în interiorul rezistenței. Majoritatea rezistențelor clasice dispun de construcție orizontală, în timp ce marea majoritate a rezistențelor din noua generație, de construcție verticală.
- Tipul rezistenței (MTL sau DL)
O nouă clasificare, apărută odată cu popularizarea rezistențelor sub-ohm, se referă la stilul de vapat pentru care este potrivit rezistența. Astfel, rezistențele DL (direct-to-lungs), sunt rezistențe sub-ohm, cu un diametru interior mai mare, ce permit inhalări puternice, lungi, direct în plămâni. Rezistențele MTL (mouth-to-lugs) au un diametru interior mai mic, permițând un flux mai redus de aer, fiind potrivite pentru stilul de vapat clasic, cu inhalări ușoare, mai asemănătoare cu fumatul convențional. În general, rezistențele sub-ohm DL se utilizează cu lichide foarte slabe, tăria redată de aceste rezistențe fiind ridicată, iar pentru o funcționare corectă inhalările trebuind să fie lungi, puternice,direct în plămâni.
- Materialul firului rezistenței (Kanthal, SS, Ni, Ti, etc.)
Dacă acum cațiva ani marea majoritate a rezistențelor erau construite din Kanthal, în prezent există o gamă largă de materiale din care sunt fabricate rezistențele. Astfel, există rezistențe cu fir Clapton (Kanthal împletit), SS316, Nichel, Titan, etc. Este necesar ca dispozitivul de alimentare să fie compatibil cu firul rezistenței. Bateriile clasice, tip eGo funcționează doar cu rezistențe din Kanthal, modurile electronice fără controlul temperaturii doar cu rezistențe din Kanhtal (Clapton) sau SS316, iar modurile ce dispun de funcția de control al temperaturii, se pot utiliza atât cu rezistențele Kanthal, Clapton și SS316 cât și cu rezistențele Ni sau Ti, în funcție de presetări. Modurile care dispun de funcția TCR, pot fi setate manual pentru a funcționa cu orice tip de rezistențe.
3. Numărul de rezistențe
Clearomizoarele pot dispune de o singură rezistență sau de două rezistențe.
Clearomizoarele single coil, cu o singură rezistență, cu valori cuprinse, de obicei, între 1,5 Ohmi și 2,5 Ohmi, funcționează corect pe orice tip de baterie, cu voltaj liniar, în scădere sau variabil și oferă un consum mai redus de lichid și o autonomie mai ridicată a bateriei. Cele mai populare clearomizoare servisabile single coil sunt clearomizoarele Kanger T2 sau Aspire BVC.
Clearomizoarele dual coil, cu două rezistențe, necesită, în mod normal, pentru a funcționa la capacități maxime, o baterie cu voltaj variabil, având nevoie de o tensiune mai ridicată. Clearomizoarele duale oferă o producție mai ridicată de vapori, o tărie mai ridicată, dar, totdată, un consum mai mare de lichid și o autonomie mai scăzută a bateriei.
Dacă folosiți baterii eGo clasice sau un lichid cu o concentrație mai scăzută de nicotină, clearomizoarele single coil sunt alegerea perfectă. Dacă folosiți baterii cu voltaj variabil și doriți o tărie cât mai ridicată, sunt indicate clearomizoarele duale.
Pentru o tărie foarte ridicată și o producție masivă de aburi, sunt recomandate noile clearomizoare ce funcționează cu rezistențe sub-ohm. Pentru utilizarea acestor modele de clearomizoare este necesar un dispozitiv de alimentare compatibil, tip mod electronic sau baterie cu capabilități sub-ohm.
Clearomizoare premium
În ultima perioadă au apărut pe piață mai multe modele de clearomizoare considerate premium, datorită calității superioare a materialelor din care sunt construite și a unor funcții suplimentare, față de clearomizoarele clasice, cum ar fi reglarea debitului de aer. Rezervorul de lichid al acestor clearomizoare nu este din plastic, ci din sticlă Pyrex, iar părțile metalice sunt din oțel inoxidabil, rezultând astfel o durată de viață mult mai ridicată. Reglarea debitului de aer, prin diferite metode, reprezintă de asemenea un avantaj important, putându-se astfel modifica tăria, aroma lichidului și cantitatea de vapori produsă, după preferințele fiecăruia.
De asemenea, majoritatea clearomizoarelor premium din noua generație funcționează atât cu rezistențe clasice cât și cu rezistențe sub-ohm (MTL sau DL). Pentru cele mai populare clearomizoare există de asemenea diferite variante de rezistențe din punct de vedere al materialului utilizat, astfel, există rezistențe cu fir din Kanthal, Clapton, Nichel, Titan sau SS. Pentru a putea exploata la maxim posibilitățile oferite de noile clearomizoare premium, este recomandată utilizarea unui mod electronic, ca dispozitiv de alimentare.
Dispozitivele sub-ohm oferă o producție de aburi extrem de ridicată comparativ cu cele clasice. Astfel, avantajele vapatului sub-ohm sunt tăria ridicată și producția masivă de aburi, iar dezavantajele consumul mai ridicat de lichid și curent. Un alt dezavantaj este reprezentat de stilul de vapat DL, cu inhalări direct în plămâni, pentru cei ce preferă vapatul clasic, mai asemănător cu fumatul convențional (MTL).
Există de asemenea așa numitele clearomizoare hibrid, ce includ o bază RBA. Aceste clearomizoare se pot utiliza atât cu rezistențe gata fabricate, comerciale, cât și cu baza RBA, cu rezistențe construite acasă. Pentru construcția rezistențelor aveți nevoie de fir (Kanthal, SS, Titan etc.) și material de alimentare (bumbac organic). Construcția rezistențelor este recomandată doar utilizatorilor avansați.
Tot pentru utilizatorii avansați, există atomizoare servisabile ce nu dispun de rezistențe comerciale. Aceste atomizoare se pot utiliza doar cu rezistențe construite acasă, de utilizator. Atomizoarele servisabile pot fi RDA (cu picurare) sau RTA (cu rezervor). Cele mai populare sunt atomizoarele RTA, ce oferă o autonomie mai ridicată de lichid.
De menționat că anumite clearomizoare, dispun de conexiune 510, înfiletându-se pe conexiunea 510 a bateriei, conexiunea eGo rămânând descoperită, fiind indicată folosirea unui inel, pentru un aspect mai armonios. De asemenea, clearomizoarele premium, care se utilizează de obicei împreună cu un mod electronic și nu cu o baterie clasică, dispun de conexiune 510. Modurile electronice dispun de conexiune nativă 510, pentru utilizarea clearomizoarelor clasice, cu aceste moduri, fiind necesar un adaptor 510-eGo.
Marea majoritate a clearomizoarelor clasice dispun de conexiune eGo, acestea utilizându-se în mod normal cu baterii eGo clasice.
Veți găsi întotdeauna, pe vaporium.ro cele mai reprezentative modele de clearomizoare premium ale momentului.
În specificațiile fiecărui clearomizor comercializat pe vaporium.ro veți găsi toate informațiile necesare, tipul conexiunii, numărul de rezistențe, capacitatea rezervorului, tipul rezistenței, dimensiunile clearomizorului și culoarea.
Alegerea lichidului poate fi partea cea mai problematică pentru un începător. În general, foștii fumători își doresc un lichid cu o aromă care să aducă cât mai mult cu gustul țigărilor convenționale. Deși există foarte multe arome de tutun, nici un lichid nu va reda exact gustul țigării. Țigara electronică produce abur, nu fum. Nu există ardere, nu există foiță, nu există gudron, nici monoxid de carbon. Lichidul, care conține o bază din glicerină vegetală sau propilen glicol, cu arome alimentare și opțional, nicotină, este evaporat, producându-se aburi aromați.
Astfel, este important să porniți de la ideea că orice lichid ați încerca, senzația inițială va fi de un gust mai dulceag, mai plăcut, mai aromat, decât cel al țigărilor clasice. Dacă reușiți să utilizați țigara electronică fără a o combina cu țigările clasice, după aproximativ două săptămâni senzația de dulce va dispărea și vă veți putea bucura cu adevărat de diferitele arome ale țigării electronice.
Exact cum se spune că mâncarea are alt gust după ce renunți la fumat, la fel, lichidul țigării electronice are cu totul alt gust după ce papilele gustative nu mai sunt arse de fumul nociv al țigării clasice.
În ceea ce privește tăria, țigara electronică concurează cu succes cu orice tip de țigară convențională. Tăria este dată de cantitatea de nicotină inclusă în lichid. Tăria este înscrisă pe fiecare lichid în parte, în miligrame de nicotină/ml. În cazul țigărilor clasice, tăria înscrisă pe pachete este per țigară, deci o comparație directă nu are nici un sens.
O clasificare generală a tăriilor, folosind o baterie tip eGo și un clearomizor standard ar fi următoarea:
1. 24mg – tărie înaltă, în general mai ridicată chiar, decât cea a țigărilor „roșii”, tari
2. 18mg – tărie medie, comparabilă cu cea a țigărilor tari
3. 12mg – tărie scăzută, comparabilă cu cea a țigărilor light
4. 6mg – tărie ultra-scăzută, comparabilă cu cea a țigărilor slim, sau ultra-light
5. 0mg – tărie zero, lichid fără nicotină, fără tărie
Atenție! Treptele clasice de tărie sunt valabile în cazul clearomizoarelor clasice. În cazul clearomizoarelor sub-ohm, tăria este mult mai ridicată! Cu cât rezistența are o valoare mai mică, iar watajul de funcționare este mai ridicat, cu atât tăria redată va fi mai mare. Recomandăm utilizarea lichidelor de 6 mg, atunci când se folosesc rezistențe sub-ohm.
De menționat că tăria este influențată direct de voltajul bateriei și de tipul clearomizorului folosit. De exemplu, o baterie cu voltaj variabil, setată pe 4,3V în combinație cu un clearomizor cu rezistență dublă va avea o tărie mai ridicată decât o baterie clasică eGo cu un clearomizor single coil, folosind un lichid cu aceeași concentrație de nicotină.
Atunci când alegeți un lichid, trebuie luate în considerare următoarele caracteristici:
1. Aroma
Orice lichid are o anumită aromă. Aroma poate fi de tutun, de fructe, de băuturi, de caramel, de vanilie, etc.
Există foarte multe arome diferite, de la foarte mulți producători.
Dacă treceți pentru prima dată de la țigara clasică la țigara electronică, este indicat să alegeți o aromă cu gust de tutun. Chiar dacă nici o aromă nu redă gustul exact al țigării clasice, aromele de tutun sunt mai apropiate de acesta. Dacă începeți direct cu o aromă de fructe, diferența între țigara clasică și cea electronică poate fi prea mare, e ca și cum ați trece de la țigări la prăjituri.
După o perioadă de timp în care v-ați acomodat cu gustul țigării electronice, puteți începe să încercați numeroasele arome disponibile. Aromele de fructe, caramel, vanilie, energizant, mentă, pot fi vapate singure sau în combinație cu aromele de tutun. Orice lichide pentru țigara electronică se pot amesteca, rezultând o combinație a aromelor și o medie a tăriilor. Astfel, dacă combinați în proporții egale un lichid cu aromă de tutun, cu tăria de 24mg și un lichid cu aromă de vanilie cu tăria de 12mg, veți obține un lichide de tutun aromat cu vanilie, cu o tărie de 18mg.
Tutun simplu, cu mentă, cu cireșe, cu caramel, cu energizant, diferite cocktail-uri de fructe, gusturi de băuturi, toate sunt posibile cu țigara electronică, limitele depinzând doar de imaginația dumneavoastră.
Părerile despre arome sunt foarte diferite, subiective, în funcție de preferințele fiecăruia. Dacă ați achiziționat un lichid care nu vă este pe plac, nu disperați, nu reveniți la țigările clasice, încercați alte arome, alte combinații, alte tării, până la urmă veți găsi lichidul potrivit pentru dumneavoastră, garantat!
2. Tăria
Este recomandat să începeți cu un lichid ce are o tărie apropiată cu țigările pe care obișnuiați să le fumați. Indiferent dacă doriți să folosiți țigara electronică pentru a renunța complet la fumat sau ca un înlocuitor al țigărilor clasice, nu este indicat să începeți cu un lichid fără nicotină, fără tărie.
Lichidul fără nicotină ar trebui să fie scopul final, indicat fiind ca trecerea spre un lichid fără nicotină să se facă treptat.
Astfel, dacă începeți cu un lichid cu tărie de 18mg, este indicat să folosiți acel lichid minim 3 luni, înainte de a face trecerea spre o treaptă mai joasă, obișnuind corpul, treptat, cu o doză tot mai mică de nicotină.
Dacă ați achiziționat un lichid prea tare, puteți achiziționa un lichid fără nicotină, pe care să-l amestecați cu lichidul tare, până obțineți tăria dorită. La fel, dacă lichidul achiziționat este prea slab, îl puteți amesteca cu unul mai tare.
Nu grăbiți trecerea la lichide prea slabe, dacă sunteți obișnuit cu țigări tari, rezultatul putând fi opusul celui dorit. Dacă faceți un salt, de exemplu, de la 24mg la 6mg, riscați să ajungeți să vapați de 4 ori mai mult decât atunci când foloseați lichidul mai tare, deoarece corpul cere, în continuare, doza de nicotină cu care este obișnuit.
Pentru rezultate optime, scădeți treptat tăria, iar, în momentul în care ajungeți la nicotină zero, puteți renunța chiar și la țigara electronică, sevrajul ți necesitatea dozei de nicotină fiind înlăturate complet.
3. Tipul lichidului
Lichidele se împart, în mare, în lichide vegetale, lichide pe bază de propilen glicol sau mix-uri.
Majoritatea lichidelor de pe piață sunt mix-uri, baza acestora conținând o combinație de glicerină vegetală și propilen-glicol. în diferite proporții.
Marea majoritate a lichidelor comercializate drept lichide vegetale conțin și un procent scăzut de propilen, pentru diluarea aromelor și pentru o consistență mai fluidă. Un lichid 100% vegetal, ar fi, în general mult prea gros, alimentarea s-ar face mai greu, având ca rezultat un gust neplăcut, „de ars”, iar rezistențele ar avea o durată de viață mai scurtă, depunerile fiind mai mari.
Astfel, atunci când ne referim la lichidele vegetale, este vorba de lichide a căror bază are o concentrație de peste 80% de glicerină vegetală și o proporție mică de propilen glicol.
Lichidul vegetal sau VG – Lichidele vegetale sunt cele mai populare lichide din România.
Lichidele vegetale fiind mai groase,datorită concentrației ridicate de glicerină vegetală, se evaporă mai greu, produc o cantitate mai mare de aburi, iar tăria este puțin mai scăzută, la aceeași concentrație de nicotină, față de lichidele pe bază de propilen-glicol.
Gustul lichidelor vegetale este ceva mai dulceag, iar posibilitatea de mici reacții alergice la lichid este mult mai scăzută.
Cele mai populare lichide VG din România sunt lichidele Hangsen. Foarte apreciate sunt și lichidele premium, europene, American Stars.
Ca dezavantaje, lichidele vegetale lasă mai multe reziduuri pe rezistențe, scurtând viața acestora, iar la temperaturi scăzute lichidul se îngroașă, făcând alimentarea mai dificilă.
Lichidul pe bază de propilen sau PG – Lichidele pe bază de propilen, o alternativă interesantă
La fel ca în cazul lichidelor vegetale, și lichidele PG pot fi 100% PG sau un amestec PG-VG, cu o concentrație ridicată de propilen și una scăzută de glicerină vegetală. Cele mai răspândite lichide cu concentrație ridicată de PG , din România, sunt lichidele Liqua. Foarte apreciate sunt și lichidele europene Flavourtec.
Lichidele PG sunt mai subțiri, astfel, se evaporă mai repede, dar sunt mai curate, lăsând mai puține reziduuri pe rezistențe. Lichidele PG nu se îngroașă la temperaturi scăzute și, la aceeași concentrație de nicotină, oferă o senzație de tărie mai ridicată. Gustul dulceag este mai puțin predominant în cazul lichidelor PG, iar aromele sunt mai clare.
Ca dezavantaje, în cazul anumitor persoane cu intoleranță la PG, aceste lichide pot provoca senzația de gât uscat, sau usturimi în gât. De asemenea, producția de vapori este mai scăzută decât în cazul lichidelor vegetale.
Alegerea o puteți face încercând ambele tipuri de lichide, gusturile sunt diferite, iar preferințele subiective.
Astfel, atunci când alegeți un lichid, în primul rând trebuie să alegeți tipul lichidului, VG sau PG, apoi aroma, gustul acestuia și tăria dorită. Întotdeauna, atunci cănd folosiți țigara electronică amintiți-vă să vă hidratați suficient, pentru a evita senzația de gât uscat.
1. Clearomizorul
Întotdeauna, atunci când folosiți un clearomizor nou, sau o rezistență nouă, după umplerea clearomizorului cu lichid, lăsați să treacă minim 5 minute înainte de utilizarea acestuia, pentru ca fitilele să se îmbibe complet cu lichid. Puteți să inhalați de 4-5 ori din clearomizor, fără să activați bateria, pentru a amorsa rezistența.
Nu activați niciodată bateria dacă clearomizorul conectat nu conține lichid, riscați arderea rezistenței sau a fitilelor de alimentare.
Dacă folosiți un clearomizor cu rezistență superioară, chiar dacă este destul lichid în rezervor, după 3-4 inhalări, într-un timp foarte scurt, cu țigara menținută vertical, este indicat să înclinați țigara pentru ca fitilele să se îmbibe din nou cu lichid. Chiar dacă fitilele interne sunt lungi, iar rezervorul are suficient lichid, este posibil ca lichidul să nu urce destul de repede pe fitile, rezultând un gust de ars sau arderea fitilelor.
Ca regulă generală, încercați întotdeauna să inhalați ușor și lung din țigară. Dacă nu puteți inhala foarte lung este indicat să mențineți butonul bateriei apăsat atunci când duceți țigara spre gură. Nu realizați inhalări scurte și repetate pentru a evita supra-încălzirea rezistenței. Nu inhalați cu o forță de sucțiune ridicată pentru a evita inundarea rezistenței.
Ca regulă generală, este indicat să nu depășiți 4-5 inhalări într-un interval foarte scurt de timp pentru a nu încălzi excesiv rezistența. După 4-5 inhalări, faceți o pauză de minim 30-40 de secunde.
În cazul în care simțiți gust de ars, verificați nivelul lichidului. Dacă clearomizorul este cu rezistență superioară, înclinați-l pentru îmbibarea fitilelor cu lichid. Dacă gustul de ars nu dispare, este posibil ca fitilele rezistenței să fie deja arse, caz în care este necesară înlocuirea fitilelor, sau a rezistenței complete, cu una nouă.
Nu turnați lichidul direct pe rezistență sau în canalele pentru aer. Lichidul ajuns în canalele pentru aer, va curge pe baterie sau va fi inhalat în gură. Citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile de alimentare, pentru fiecare model de clearomizor în parte.
Atenție! În cazul rezistențelor ce includ bumbac organic și , în general, în cazul tuturor rezistențelor sub-ohm, este necesară îmbibarea rezistenței cu lichid, înainte de montarea în clearomizor și utilizarea acesteia. Picurați 2-3 picături direct în rezistență, pe părțile laterale, sau în orificiile laterale, unde se poate aprecia bumbacul alb, în funcție de modelul rezistenței. Atunci când utilizați un mod electronic, alegeți modul corect de funcționare, în funcție de rezistența instalată. De asemenea, respectați watajul minim și cel maxim gravat pe rezistență! Un wataj prea scăzut va duce la inundarea rezistenței, iar un wataj prea înalt la arderea bumbacului din interior. Dacă simțiți cel mai mic gust de ars, nu insistați. Desfaceți clearomizorul și picurați mai mult lichid în rezistență, sau lăsați să treacă mai mult timp cu rezistența instalată și lichid în rezervor, pentru îmbibarea completă a acesteia.
Atenție! Atunci când utilizați rezistențe sub-ohm, potrivite pentru inhalările directe în plămâni (DL), setați un wataj potrivit și ihalați lung și puternic, preferabil cu lichid slab. Atunci când utilizați rezistențe de peste 1 ohm, sau tip MTL (mouth-to-lungs), setați un wattaj potrivit și inhalați ușor, fără o forță excesivă.
2. Rezistența
Durata de viață a rezistenței depinde, în mod direct, de cantitatea de lichid vapată, de tipul lichidului folosit și de o utilizare corectă. Este un fapt bine știut că rezistențele au o viață mai ridicată în cazul utilizatorilor experimentați.
În medie, o rezistență, pentru un utilizator moderat, are o durată de viață de aproximativ două săptămâni. În majoritatea cazurilor rezistența continuă să funcționeze, însă, faptul că trebuie schimbată este indicat de gustul rău, de ars, sau de lipsa totală a aromei.
La fiecare inhalare, pe rezistență se depun reziduuri. Când rezistența este acoperită complet, trebuie schimbată.
Utilizatorii mai experimentați utilizează o metodă denumită dry-burn (ardere pe uscat), pentru a prelungi viața rezistenței.
Utilizați această metodă pe riscul dumneavoastră! Dry-burn-ul poate duce la defectarea iremediabilă a rezistenței.
Dry burn-ul se poate efectua pe anumite rezistențe, la care, spirele rezistenței sunt la vedere, sau accesibile. Nu efectuați procedura de dry-burn cu rezistențele ce includ bumbac organic!
Pentru a efectua dry burn:
– Desfiletați clearomizorul de pe baterie și înlăturați corpul acestuia și muștiucul, pentru a rămâne doar cu corpul central, pe care este înfiletată rezistența.
– Înlăturați căpăcelul de silicon sau metalic, de pe rezistență pentru a putea vedea spirele acesteia.
– Înfiletați pe baterie corpul clearomizorului cu rezistența
– Acționați repetat butonul bateriei, în intervale scurte,de câteva secunde, suflând în același timp pe rezistență
– Puteți vedea cum reziduurile de pe rezistență încep să se ardă
– Pentru a evita arderea fitilelor, puteți adăuga câte un strop de lichid
– Este indicat să efectuați operațiunea de dry-burn într-un loc mai întunecos, pentru a observa când spirele rezistenței se curăță și devin incandescente
– Repetați activările până când rezistența este curată
Căutând pe YouTube „dry-burn” puteți găsi mai multe filmulețe cu instrucțiuni.
O utilizare corectă poate prelungi mult viața rezistențelor. Nu utilizați rezistențele fără lichid suficient sau cu fitilele uscate. Nu inhalați prea puternic, pentru a evita inundarea rezistenței. Lăsați rezistența să se răcească după mai multe inhalări repetate.
3. Bateria
Păstrați întotdeauna contactele bateriei și ale încărcătorului curate, eliminând cu un șervețel eventualele reziduuri.
Este indicat ca atunci când puneți o baterie la încărcat, să o lăsați să-și facă ciclul de încărcare complet.
Dacă ledul bateriei pâlpâie de zece ori, la intervale mai lungi, bateria este descărcată și este necesară reîncărcarea.
Dacă ledul bateriei pâlpâie scurt, de trei ori, indică un scurt-circuit. Desfiletați clearomizorul de pe baterie, curățați contactele, verificați ca rezistența să fie bine înfiletată. Dacă problema persistă, înlocuiți rezistența sau clearomizorul. Dacă insistați cu același clearomizor defect, riscați ca după 2-3 atenționări de scurt-circuit, electronica bateriei să se ardă, făcând bateria inutilizabilă până la schimbarea electronicii acesteia.
Dacă atunci când activați bateria led-ul se aprinde dar clearomizorul nu funcționează, poate fi vorba de un clearomizor/rezistență defectuoasă, sau de faptul că plusul bateriei nu face contact cu clearomizorul. Deși nu este indicat, puteți încerca, cu un ac, să ridicați ușor pastila centrală a bateriei. De asemenea, electronica bateriei ar putea fi arsă. Pentru a vă da seama dacă problema este de la baterie, încercați pe aceasta mai multe variante de vaporizatoare. Dacă nici unul nu funcționează, atunci electronica bateriei trebuie schimbată.
Durată de viață a unei baterii eGo este de aproximativ 300 de reîncărcări. După 300 de reîncărcări bateria nu va înceta să funcționeze, însă autonomia acesteia va fi din ce în ce mai scăzută.
Mențineți întotdeauna contactele bateriei curate, evitați șocurile mecanice și nu insitați atunci când led-ul bateriei indică un scurt-circuit. Folosiți întotdeauna încărcătoarele și adaptoarele adecvate modelului de baterie utilizat.
4. Lichidul
Amintiți-vă să vă hidratați suficient atunci când folosiți țigara electronică, pentru a evita senzația de gât uscat.
În cazul în care simțiți usturimi în gât, încercați un lichid vegetal sau coborâți nivelul de nicotină.
Nu lăsați lichidele la îndemâna copiilor sau a animalelor de casă.
Nu înghițiți în nici un caz lichidul pentru țigara electronică.
Păstrați lichidele ferite de lumina directă a soarelui, evitați temperaturile ridicate.
Încercați întotdeauna să folosiți lichide cu o concentrație de nicotină cât mai scăzută.
Nu amestecați lichidele cu apă sau cu orice alte substanțe.
Întrebați întotdeauna medicul dumneavoastră de familie înainte de a folosi o țigară electronică.
Țigara electronică este interzisă minorilor și nu este recomandată persoanelor sensibile la cofeină, persoanelor care suferă de boli cardiace, hipertensiune, angină, astm, diabet zaharat, epilepsie, boli cronice, mamelor care alăpteaza, femeilor insărcinate.
Sperăm că toate aceste sfaturi și informații v-au fost de ajutor. Dacă aveți orice alte întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să ne contactați.